Jednoduše a skvělý výsledek...
- 2h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
sušenky
|
260 g |
máslo
|
150 g |
Náplň | |
voda
|
50 ml |
želatinový ztužovač
|
1 lžíce |
tvaroh měkký tučný
|
500 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
80 ml |
cukr krupice
|
130 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
maliny
|
250 g |
Na ozdobu | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
višně
|
100 g |
jahody
|
6 kusů |
Postup přípravy
-
Sušenky rozdrtíme v mixéru, jemnou drť smícháme se změklým máslem. Kruhovou otvírací formu o průměru 24 cm vysteleme alobalem (dno i boky). Alobal uhladíme. Lžící natlačíme na dno a do poloviny boků formy sušenkovou směs. Dáme ztuhnout do lednice alespoň na 1 hodinu nebo na půl hodiny do mrazáku.
-
Rozmixujeme jahody.
V trošce vody necháme nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotýnce nebo v mikrovlnce opatrně rozpustíme. Nesmí se vařit!
-
Zvlášť ušleháme šlehačku, přišleháme tvaroh, cukr, šťávu z limetky nebo citrónu. Přidáme rozpuštěnou vlažnou želatinu a rozmixované jahody. Promícháme a nalijeme do sušenkové skořepiny. Urovnáme povrch a dáme ztuhnout do ledničky alespoň na 4 hodiny.
-
Potom odstraníme formu a alobal a dozdobíme šlehačkou a ovocem.
Makronutrienty
47%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 012 kJ | 1 778 kJ |
Kalorická hodnota | 242 kcal | 425 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,8 g
10,6 g |
33,1 g
18,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,88 SVJ | 3,31 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,7 g
9,28 g |
29,3 g
16,3 g |
Bílkoviny | 4,55 g | 8 g |
Sůl | 0,068 g | 0,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů