Rád se přiznám, že někdy zamýšlím vytvořit zcela jiný tvar, jinou konzistenci jídla a buď musím už při výrobě změnit postup, nebo Pán Bůh sám zasáhne jako dnes. I když popravdě jsem si to myslel, že to tak dopadne, ale malinko doufal. Na druhé fotce jak jsem zamýšlel (takové nugetky, či krokety) nakonec se teplem v troubě trochu rozjely a tak holt medailonky, ale na chuti nic neubraly, jsou vynikající a hodí se jako přílohové, nebo jen tak samotné ke studené omáčce, třeba z pečených paprik.
Od Jozefa Kabáta luxusní nízkosacharidová třeba příloha, děkujeme :)
- 40m
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
květák
po vymačkání vody
|
400 g |
vajíčka
|
2 kusy |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
100 g |
sýr gouda
|
200 g |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Navrch | |
vaječný žloutek
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Ze včera zbyl květák, resp. rozsekaný květák, protože jsem dělal rizoto a tak jsem ho ještě tyčovým mixérem vyšlehal do květákového těsta, ze kterého jsem přes utěrku vymačkal vodu. Květákové hmoty bylo 400 g po vymačkání vody, přidal jsem 2 vejce, měl jsem zbytek parmezánu 100 g a přidal jsem ještě 200 g goudy (oba sýry jsem nastrouhal najemno). Osolil, opepřil a pitvořil se s nugetkami, těsto bylo přeci jenom bez přidání jakékoliv suché složky mokřejší (nechtěl jsem použít žádnou mouku), nakonec potřel žloutkem, aby se udělala navrchu krusta a vidličkou udělal šráfky, aby to bylo hezčí.
-
A prd platné, těsto se rozjelo, ale super, že neslilo v jednu placku. Pekl jsem na 180°C cca 30 minut do zezlátnutí. Chuť vynikající.
Makronutrienty
16%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 732 kJ | 254 kJ |
Kalorická hodnota | 175 kcal | 60,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,79 g
1,52 g |
1,66 g
0,528 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,479 SVJ | 0,166 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12 g
6,79 g |
4,15 g
2,35 g |
Bílkoviny | 12,4 g | 4,29 g |
Sůl | 0,767 g | 0,266 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů