- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vepřová krkovice bez kosti
|
600 g |
česnek sušený / granulovaný
|
10 g |
kořenicí směs grilovací koření
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
slunečnicový olej
|
3 lžíce |
cibule bílá
|
200 g |
cukr krystal
|
2 lžičky |
brambory konzumní pozdní
|
1 kg |
paprika sladká mletá
|
1 lžička |
kořenicí směs kari, jemné
|
1 lžička |
majonéza
|
30 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
rozmarýn sušený
|
5 g |
Restované fazolky | |
---|---|
slanina anglická
|
100 g |
fazolové lusky čerstvé
|
400 g |
sůl
|
0,5 lžičky |
smetana na vaření
|
50 ml |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
4 plátky krkovičky nenaklepáváme, pouze z obou stran osolíme a okořeníme sušeným česnekem, mletým pepřem a grilovací směsí, potřeme olejem, vše do masa pěkně vetřeme a maso uložíme v uzavíratelné nádobě do lednice přes noc odležet.
-
Poté maso zprudka orestujeme na oleji, odložíme stranou a do výpeku dáme zarestovat cibuli (na půlkolečka), po chvilce přidáme cukr a necháme cibuli za občasného promíchání pěkně zkaramelizovat.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na 0,5cm silná kolečka, osušíme v utěrce, promícháme v míse se solí, mletou paprikou, kari kořením a lžící majonézy.
-
Hotovou cibuli rozprostřeme do pekáčku, na ni vložíme orestované plátky masa a navrch naskládáme plátky brambor. Vše zalijeme smetanou, lehce posypeme rozmarýnem a zakryté poklicí pečeme cca 40 minut na 180 stupňů, dokud není maso měkké. Pak poklici odklopíme a dopékáme do barvy asi ještě 20 minut.
-
Celé zelené fazolové lusky, zbavené stopky a tvrdých vláken nasekáme na větší kousky. Na pánvi necháme rozvonět na proužky nakrájenou anglickou slaninu, přihodíme fazolky a společně restujeme. Ochutíme dle libosti bylinkami, osolíme, opepříme a zakápneme pro zjemnění trochou sladké smetany.
Makronutrienty
37%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 736 kJ | 4 877 kJ |
Kalorická hodnota | 176 kcal | 1 166 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,8 g
1,28 g |
71,3 g
8,45 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,08 SVJ | 7,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13 g
4,33 g |
86,3 g
28,7 g |
Bílkoviny | 5,4 g | 35,8 g |
Sůl | 0,536 g | 3,55 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů