
Když chceme něco bez masa...
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rizoto | |
---|---|
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio
|
50 g |
vývar zeleninový domácí
|
400 ml |
dýně máslová
|
350 g |
sýr parmazánového typu
|
70 g |
bazalka čerstvá
|
10 g |
olivový olej
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Dýni oloupeme a vydlabeme dužinu. Nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a promícháme s olivovým olejem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25 minut (podle velikosti kostiček).
-
Rýži podlijeme malým množstvím vývaru, přivedeme k varu. Mícháme a postupně přiléváme vývar, až je rýže měkká. Na konci vaření musí v rýži zůstat trochu tekutiny, abychom dosáhli krémovité konzistence.
-
Do rýže přimícháme 50 g parmezánu, dýni a část bazalky. Dochutíme solí a pepřem. Zbytek parmezánu a bazalky si necháme na ozdobu.
Přikryjeme poklicí a necháme zhruba 5 minut dojít.
-
Servírujeme ozdobené lístky bazalky a několika hoblinkami parmezánu.
Makronutrienty
58%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 303 kJ | 1 345 kJ |
Kalorická hodnota | 72,4 kcal | 321 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,71 g
0,978 g |
38,7 g
4,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,871 SVJ | 3,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,51 g
1,64 g |
11,1 g
7,27 g |
Bílkoviny | 3,83 g | 17 g |
Sůl | 1,15 g | 5,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů