- 1h:20m
- 24 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
3 kusy |
cukr krupice
|
200 g |
polohrubá mouka pšeničná
|
200 g |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 sáčku |
olej
|
100 ml |
voda horká
|
6 lžic |
Krém | |
mražené jahody
|
750 g |
voda
|
250 ml |
puding s příchutí jahody
|
2 kusy |
máslo čerstvé
|
180 g |
cukr moučka
|
2 lžíce |
Na ozdobu | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
600 ml |
ztužovač šlehačky
|
10 g |
cukr moučka
|
1 lžička |
jahody
|
200 g |
Postup přípravy
-
Ušlehat celá vejce s cukrem, přidat olej a vodu, potom mouku s práškem do pečiva. Nalít na vymazaný a moukou vysypaný plech, péct asi půl hodiny do růžova.
-
Krém:
Rozšlehat ¾ l zmrzlých, trochu povolených jahod (můžou být i kompotované), dolít vodou, aby byl 1 litr, trochu vody odebrat a rozmíchat v ní 2 jahodové pudinkové prášky. Zbytek přivést do varu, přilít rozmíchaný pudinkový prášek a uvařit . Vychladit a vmíchat ¾ másla, dosladit podle chuti. Natřít na upečený vychladlý piškot.
-
Ušlehat 3 šlehačky se ztužovačem, může být i trochu cukru. Navršit na jahodový krém a dozdobit.
Makronutrienty
47%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 075 kJ | 1 265 kJ |
Kalorická hodnota | 257 kcal | 302 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,4 g
10,3 g |
22,8 g
12,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,94 SVJ | 2,28 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,7 g
8,03 g |
23,2 g
9,45 g |
Bílkoviny | 2,12 g | 2,5 g |
Sůl | 0,163 g | 0,192 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů