- 1h:20m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
jablka
|
1 kg |
voda vlažná
|
250 ml |
cukr krupice
|
8 lžic |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
puding s příchutí vanilky, prášek
|
2 kusy |
cukr vanilkový
|
1 kus |
Ještě | |
piškoty
|
200 g |
kokos sušený, strouhaný
|
2 lžíce |
skořice mletá
|
2 lžíce |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
zakysaná smetana
|
200 g |
cukr moučka
|
1 kus |
ztužovač šlehačky
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Jablka zalijeme 250 ml vody, přidáme cukr, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Přivedeme k varu.
Povaříme 10 minut. Potom jablka podrtíme šťouchadlem na brambory (ne úplně na kaši).
-
Vanilkový pudink rozmícháme ve 400 ml studené vody, přilijeme k jablkům a znovu přivedeme k varu. Za stálého míchání krátce povaříme.
-
Dno a boky dortové formy (já jsem použila formu o průměru 23 cm) vyložíme mikrotenovou fólii nebo vymažeme máslem a posypeme kokosem,
-
Na dno formy naskládáme těsně vedle sebe piškoty. Na ně nalijeme jednu třetinu ještě horkého jablkového pudinku. Opět poskládáme vrstvu piškot a zalijeme druhou třetinou. Pak další vrstva piškot a poslední třetina jablkového pudinku. Uhladíme a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
-
Potom ušleháme společně zakysanku, šlehačku a ztužovače. Smetanovým krémem potřeme povrch dortu a posypeme skořicí.
Necháme do rána ztuhnout v lednici. Teprve potom odstraníme formu.
Podáváme vychlazené. Je to výborný dezert pro horké letní dny.
Makronutrienty
71%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 740 kJ | 1 333 kJ |
Kalorická hodnota | 177 kcal | 319 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,8 g
11,8 g |
44,8 g
21,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,48 SVJ | 4,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,35 g
3,68 g |
15 g
6,63 g |
Bílkoviny | 1,92 g | 3,46 g |
Sůl | 0,088 g | 0,159 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů