Hrášková polévka

Soucitně.cz

Hrášková polévka

Sytá a chutná polévka, kterou máte raz dva hotovou z ingrediencí, co máte v mrazáku a ve špajzu.

Postup přípravy

  1. Hrášek dáme do hrnce s vařící vodou, aby se rozpustil a pak vyjmeme 4 lžíce hrášku, které dáme stranou. Zbytek vaříme asi půl hodiny, dokud není dostatečně měkký (doléváme vodu, která se odpařuje). K hrachu můžeme přidat 1-2 oloupané a nakrájené brambory na zahuštění, nechceme-li zahušťovat moukou. Po uvaření hrášek (včetně brambor) ve vodě rozmixujeme do hladka.

  2. Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Chceme-li zahustit moukou, tak poprášíme lžící hl. mouky a vytvoříme jíšku (zahustíme-li bramborou, mouka není potřeba). Cibulovou jíšku vhodíme do polévky, přidáme vyjmutý hrášek, protlačený česnek, sůl nebo kostku bujónu, pepř, majoránku a ještě povaříme. Podáváme posypané pečivovými krutonky - chléb nakrájený na kostičky a osmažený na troše oleje nebo opečený v topinkovači a pak nakrájený.

  3. Při servírování ještě můžeme každou porci ozdobit rostlinnou smetanou - osobně mám nejraději ovesnou od Oatly, ale skvělá je i sojová smetana od Alpro, kterou seženete v každé drogerii DM.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte