Dušičkový speciál, mimořádně vhodný pro Halloweenskou párty a na kost zmrzlé rodiče:)
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
dýně Hokkaido
|
1 hrnek |
mléko plnotučné, selské
|
1 hrnek |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
100 g |
rum (originál tuzemský)
|
4 lžíce |
zázvor sušený mletý
|
2 špetky |
skořice mletá
|
0,25 lžičky |
kardamom mletý
|
1 špetka |
muškátový ořech mletý
|
2 špetky |
hřebíček mletý
|
1 špetka |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
xylitol, cukr březový
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Dýni hokkaido nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme koření - většinu skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a vanilkový extrakt. Přilijeme cca deci vody. Uvaříme do měkka. Vodu vydusíme. Přilijeme část mléka a tyčovým mixérem nebo blenderem vymixujeme dohladka.
-
Přilijeme zbylé mléko a ohřejeme, ale nevaříme. Přimícháme rum (můžeme i šlehačku) a ještě jednou promixujeme. Kdo má chuť si přisladit, přidá lžičku medu - na LC může použít trošku xylitolu.
Pokud jsme smetanu už nenalili do horkého drinku, vyšleháme ji a nápoj zdobíme šlehačkou a zbytkem skořice.
-
Z uvedených surovin získáte dvě pořádné porce a nebo tři menší hrníčky nádherně voňavého, napěněného dýňového mléka.
Makronutrienty
41%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 530 kJ | 1 781 kJ |
Kalorická hodnota | 127 kcal | 426 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,42 g
1,53 g |
24,9 g
5,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,742 SVJ | 2,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,52 g
3,98 g |
25,2 g
13,4 g |
Bílkoviny | 3,12 g | 10,5 g |
Sůl | 0,096 g | 0,323 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů