Buchty

Dáša

Buchty

Prostě klasika, tak jak ji dělala babička :P

Postup přípravy

  1. Ohřejte mléko, přidejte lžící cukru a droždí. Vyčkejte, až vzejde kvásek.

    Do mísy dejte prosátou mouku, cukr, promíchejte a udělejte důlek. Do něj vlijte kvásek a jemně promíchejte. Přidejte heru (můžete i máslo nebo sádlo), vejce, citronovou šťávu a špetku soli. Vypracujte těsto ručně nebo v robotu. Nechte kynout asi hodinu.

    Připravte si náplně, dělám povidla s rumem a tvaroh s vanilkovým cukrem. Někdy ale plním třeba čtvrtkou jablka, do tvarohové náplně lze také dát do každé buchty půl kostičky čokolády na vaření, celé švestky, maková náplň a pod. :D

    Potom berte s těsta lžící kousky, které propracujte do kouličky a nechte vždy chvíli odpočinout. Z kouličky udělejte rukou placičku, dejte náplň a udělejte buchtu. Dejte na plech (vyložený pečícím papírem nebo pořádně vymaštěný ideálně sádlem) a každou buchtu ze všech stran pomašlujte máslem.

    Buchty nechte opět chvíli odpočinout, než je dáte do trouby. Peču na 180 st asi 40 minut.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte