Prostě klasika, tak jak ji dělala babička :P
- 2h:30m
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
mléko mandlové, rostlinný nápoj 250 ml |
250 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
80 g |
80 g |
500 g |
500 g |
150 g |
150 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Ohřejte mléko, přidejte lžící cukru a droždí. Vyčkejte, až vzejde kvásek.
Do mísy dejte prosátou mouku, cukr, promíchejte a udělejte důlek. Do něj vlijte kvásek a jemně promíchejte. Přidejte heru (můžete i máslo nebo sádlo), vejce, citronovou šťávu a špetku soli. Vypracujte těsto ručně nebo v robotu. Nechte kynout asi hodinu.
Připravte si náplně, dělám povidla s rumem a tvaroh s vanilkovým cukrem. Někdy ale plním třeba čtvrtkou jablka, do tvarohové náplně lze také dát do každé buchty půl kostičky čokolády na vaření, celé švestky, maková náplň a pod. :D
Potom berte s těsta lžící kousky, které propracujte do kouličky a nechte vždy chvíli odpočinout. Z kouličky udělejte rukou placičku, dejte náplň a udělejte buchtu. Dejte na plech (vyložený pečícím papírem nebo pořádně vymaštěný ideálně sádlem) a každou buchtu ze všech stran pomašlujte máslem.
Buchty nechte opět chvíli odpočinout, než je dáte do trouby. Peču na 180 st asi 40 minut.
Makronutrienty
73%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 053 kJ | 542 kJ |
Kalorická hodnota | 252 kcal | 130 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37,8 g
10,4 g |
19,5 g
5,38 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,78 SVJ | 1,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,35 g
2,22 g |
4,3 g
1,14 g |
Bílkoviny | 5,95 g | 3,07 g |
Sůl | 0,151 g | 0,078 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů