Tak jsem přemýšlela a vymýšlela, až jsem si vymyslela tento dezertík. No, všichni se olizovali, až za ušima :D
- 2h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
3 kusy |
cukr moučka
|
100 g |
olej řepkový
|
75 ml |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
75 ml |
hladká mouka pšeničná
|
150 g |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
600 g |
ztužovač šlehačky
s příchutí banánu
|
180 g |
voda vlažná
|
200 ml |
Poleva | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
čokoláda hořká na vaření
|
200 g |
Postup přípravy
-
Nejprve vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny. Následně přidáme ostatní suroviny a šleháme. Polovinu můžeme obarvit kakaem. Pečeme v kulaté formě průměru 26cm, ve vyhřáté troubě na 180st. do zlatova. Nechám vychladnout.
-
Směs jsem si nejdříve metličkou vymíchala s vodou. Šlehačky ušleháme do konzistence jogurtu a když máme hotovo, zašlehám do nich připravnou směs. Nalejeme na vychladlý korpus a nechám minimálně hodinu ztuhnout v lednici. Když je krém ztuhlý, připravíme si čoko polevu.
-
Poleva - absolutně nejlepší, kdo ještě nevyzkoušel, o hodně přišel :D
Smetanu v kastrůlku necháme přejít varem a poté do ní nalámeme a za stálého míchání rozpouštíme čokoládu.
Polevu nalejeme na dezert a ten necháme chladit v lednici nejlépe do druhého dne.
Makronutrienty
39%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 390 kJ | 2 279 kJ |
Kalorická hodnota | 332 kcal | 545 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20 g
9,8 g |
32,9 g
16,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2 SVJ | 3,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,1 g
12,6 g |
44,4 g
20,7 g |
Bílkoviny | 3,91 g | 6,41 g |
Sůl | 0,252 g | 0,413 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů