Jednoduché a oblíbené indické jídlo z brambor a květáku.
- 25m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
cibule
|
1 kus |
řepkový olej
|
3 lžíce |
česnek stroužky
|
2 kusy |
římský kmín mletý, cumin
|
1 lžička |
kořenicí směs garam masala
|
1 lžíce |
zázvor sušený mletý
|
0,5 lžičky |
chilli sušené mleté
|
1 špetka |
brambory konzumní pozdní
|
4 kusy |
květák
|
1 kus |
rajčata
(případně menší plechovka loupaných sekaných rajčat nebo rajčatový protlak)
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
bujón zeleninový
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme, přidáme česnek a všechno koření (kromě soli), petržel a krátce orestujeme. Přidáme brambory a květák nakrájené na menší kousky (aby se vešly na lžíci). Dle chuti můžeme přidat také hrášek či ořechy (např. vlašské). Podlijeme několika lžícemi vroucí vody smíchané s bujónem.
-
Chvíli dusíme a testujeme na bramborech (pozor, neděláme kaši). Hlídáme a dle potřeby doléváme vodu, aby se to nepřipálilo, ale zároveň nebylo na konci moc vodnaté (sušší je lepší).
Podáváme s rýží.
Garam Masala Kari lze koupit např. Globusu, nebo specializovaných arabských/indických obchodech.
Makronutrienty
62%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 323 kJ | 1 196 kJ |
Kalorická hodnota | 77,2 kcal | 286 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,94 g
1,47 g |
36,8 g
5,46 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,994 SVJ | 3,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,19 g
0,226 g |
15,5 g
0,838 g |
Bílkoviny | 1,89 g | 6,99 g |
Sůl | 0,456 g | 1,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů