Pořád peču nějaké dorty, ale už jsem dlouho, fakt strašně dlouho nedělala žádný dezert do skleničky. A na něco takového jsem právě tento víkend měla chuť. :)
- 20m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Jahodové želé | |
---|---|
300 g |
300 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 kusy |
2 kusy |
Vanilkový krém | |
33% smetana ke šlehání v krabičce 250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Na ozdobu | |
5 lžiček |
5 lžiček |
Postup přípravy
-
Želé: jahody jsem nechala rozmrznout, polovinu jsem promixovala tyčovým mixérem, druhou polovinu nakrájela na menší kousky. Vše jsem dala do kastrolku, přidala erythritol a citrónovou šťávu. Kdo chce docílit intenzívnější barvy, může přidat trochu červeného potravinářského barviva. Směs jsem povařila. Pak jsem odstavila z ohně a vmíchala předem namočenou želatinu.
Jahodovou směs jsem rozdělila do skleniček a nechala ztuhnout.
-
Krém: smetanu jsem vyšlehala a ve druhé misce jsem prošlehala tvaroh s erythritolem a vanilkou. Pak jsem k tvarohu přidala šlehačku a promíchala.
Dezerty jsem ozdobila mandlovými lupínky.
Makronutrienty
22%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 689 kJ | 1 151 kJ |
Kalorická hodnota | 165 kcal | 275 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,26 g
3,54 g |
8,78 g
5,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,526 SVJ | 0,878 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,1 g
7,81 g |
23,5 g
13,1 g |
Bílkoviny | 4,87 g | 8,14 g |
Sůl | 0,058 g | 0,097 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů