Telecí maso je trochu sváteční oběd, o to větší požitek z něj máme...s krémovým risotem je výtečné a zdravé jídlo.
- 7h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
telecí pečeně s kostí, kotlet, hřebínek 400 g |
400 g |
nejlépe Chardonnay 50 ml |
50 ml |
2 špetky |
2 špetky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 snítka |
1 snítka |
Risotto | |
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 180 g |
180 g |
nízkotučný 50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
50 g |
50 g |
1 snítka |
1 snítka |
500 ml |
500 ml |
Postup přípravy
-
Maso osolíme, opepříme, vložíme do pomalého hrnce přidáme větvičku rozmarýnu. Podlijeme 0,5 dcl vody a 0,5 dcl vína. Pomalíme 7 hodin na L.
-
Cibuli nakrájíme na jemno, vložíme do hrnce, přidáme rýži, rozmarýn podlijeme trochou vývaru a vaříme, až je rýže měkká. Vývar přidáváme postupně podle potřeby a během vaření risotto mícháme.
-
Když je rýže měkká, přidáme naposled vývar tak, abychom měli řidší konzistenci. Přidáme všechny sýry a mícháme, až se rozpustí. Risotto není obvykle nutné solit, stačí sůl v sýrech a vývaru.
Makronutrienty
48%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 527 kJ | 3 407 kJ |
Kalorická hodnota | 126 kcal | 814 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,1 g
0,714 g |
78,5 g
4,62 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,21 SVJ | 7,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,33 g
2,42 g |
28 g
15,6 g |
Bílkoviny | 8,71 g | 56,4 g |
Sůl | 0,775 g | 5,01 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů