Fakt nejlepší dort co jsem kdy jedla
- 2h
- 16 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
vajíčka
|
5 kusů |
cukr krupice
|
100 g |
cukr vanilkový
|
1 kus |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
hladká mouka pšeničná
|
100 g |
mandle mleté
|
100 g |
čokoláda hořká na vaření
|
100 g |
sůl
|
1 špetka |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
200 ml |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 000 g |
ztužovač šlehačky
|
10 g |
cukr moučka
|
50 g |
Na ozdobu | |
višňový kompot
|
700 g |
marmeláda višňová, třešňová, džem
|
200 g |
čokoláda hořká
|
100 g |
Postup přípravy
-
Vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Zvlášť vyšleháme bílky se špetkou soli. Do směsi žloutků přidáme mandle, čoko a mouku s práškem do pečiva - směs je tuhá, doředíme mlékem do konzistence litého těsta. A nakonec lehce vmícháme sníh. Pečeme v dortové formě průměru 26cm. Troubu jsem předehřála a pekla jsem na 180st. asi 3/4 hodiny. Nechat vychladnout a proříznout 2x.
-
Šlehačky vyšleháme do tuha. První plát pokapeme šťávou z cezených višní, na to marmeládu, na to krém a na něj vypeckované celé višně. Přiklopíme druhým plátem a celý postup opakujeme. Nakonec dort pomažeme celý šlehačkou, obalíme v čokoládových hoblinách a dozdobíme dle fantazie, nejlépe šlehačkou a višněmi. Necháme chladnout do druhého dne v lednici.
Makronutrienty
55%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 064 kJ | 1 978 kJ |
Kalorická hodnota | 254 kcal | 473 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24 g
15,6 g |
44,7 g
29,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,4 SVJ | 4,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16 g
8,93 g |
29,7 g
16,6 g |
Bílkoviny | 3,93 g | 7,32 g |
Sůl | 0,321 g | 0,597 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů