Jednoduchý, rychlý jablečný koláč se spoustou skořice z jednodruhových mouk nejen pro začátečníky... bez lepku a mléka.
V této kombinaci vlažný či studený skutečně zahřeje. Pro nižší glykemický index můžete nahradit třtinový cukr cukrem kokosovým... a i mouky lze poměrně dobře proměňovat.
- 45m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
3 kusy |
cukr třtinový
|
100 g |
cukr vanilkový
|
1 kus |
olej řepkový
|
2 lžíce |
bezlepková mouka, libovolná
|
150 g |
skořice mletá
|
2 lžičky |
hřebíček mletý
|
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový
|
1 kus |
jablka
velká kyselejší jablka oloupaná a rozdělená na osminky
|
4 kusy |
Postup přípravy
-
Dortovou formu prům. 24-26 cm si vymažeme, aby přilnul pečící papír a vyložíme jím dno i boky. Troubu rozehřejeme na 180°C. Mouky si v misce promícháme s kypřícím práškem a skořicí.
-
V další misce si prošleháme celá vejce s cukry do pěny, přidáme olej, opět prošleháme. Přisypeme směs mouk a kypřidla a už jen silikonovou stěrkou opatrně zpracujeme v těstíčko. Teď mě napadá, že by se do něj jablíčka dala i namáčet a péct, byla by jako v župánku...
-
Oloupaná a nakrájená jablíčka vsypeme do připravené formy a rovnoměrně rozvrstvíme. Přelijeme připraveným těstíčkem a dáme péct na 30-35 minut do vyhřáté trouby. Propečenost kontrolujeme špejlí vpíchnutou doprostřed těsta.
-
Po upečení vyndáme formu s koláčem na mřížku a necháme krátce vychladnout, pak odstraníme boky a můžeme okamžitě servírovat vlažný či nechat vystydnout. Můžeme servírovat s kopečkem neslazené kokosové či jiné smetany.
Makronutrienty
76%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 719 kJ | 1 007 kJ |
Kalorická hodnota | 172 kcal | 241 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,4 g
12,3 g |
39,8 g
17,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,84 SVJ | 3,98 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,56 g
0,675 g |
7,78 g
0,945 g |
Bílkoviny | 3,26 g | 4,56 g |
Sůl | 0,644 g | 0,902 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů