V podstatě veškeré omáčky je možné připravit jen s pomocí dobře vybraných druhů zeleniny, bez mouky. Díky důkladnému rozmixování podušené zeleniny získáte omáčky chuťově výrazné, husté a přitom krásně hladké. A výjimkou není ani rajská omáčka.
- 3h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso a vývar | |
---|---|
hovězí maso zadní
|
1 kg |
vývar hovězí domácí
Zhruba desetinásobek potřebného množství silného vývaru je z 1,5 kg masa s kostí (např. žeber, hrudí, oháňky), 1 cibule, 1 mrkve, 2 bobkových listů, 4 kuliček nového koření, 4 kuliček černého pepře a soli.
|
350 ml |
Omáčka | |
cibule
|
3 kusy |
mrkev
|
1 kus |
máslo
|
25 g |
rajčatové pyré, passata
|
700 g |
bobkový list celý sušený
|
2 listy |
nové koření
|
4 kuličky |
pepř černý celý
|
4 kuličky |
skořice mletá
cejlonská
|
0,5 lžičky |
sůl
nerafinová (růžová himalájská)
|
0,5 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Hovězí maso doměkka uvařte ve vývaru, bude to trvat 2 hodiny nebo déle.
-
Uvařené maso nechejte ve vývaru vychladnout. Poté ho vyndejte a nakrájejte na plátky. Před podáváním maso ve vývaru ohřejte.
-
Mrkev očistěte a zbavte zbytků kořínků. Cibule oloupejte. Obojí nakrájejte nadrobno. Mrkev a cibuli orestujte na másle dosklovita, přidejte koření a ještě krátce prohřejte. Přilijte rajčatové pyré a ½ hrnku vývaru.
-
Za stálého míchání uveďte do varu. Stáhněte výkon plotýnky na minimum, hrnec zakryjte pokličkou a omáčku vařte přibližně půl hodiny za občasného míchání.
-
Z provařené omáčky vyndejte koření a rozmixujte ji dohladka. Podle potřeby ji nařeďte vývarem a dochuťte solí a citrónovou šťávou, případně 1 lžičkou medu či erythritolu. Omáčku krátce povařte a podávejte ji s ohřátým vařeným hovězím masem a přílohou dle svých preferencí.
Makronutrienty
40%
47%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 408 kJ | 1 650 kJ |
Kalorická hodnota | 97,6 kcal | 394 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,66 g
0,715 g |
35 g
2,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,866 SVJ | 3,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,81 g
1,19 g |
11,3 g
4,8 g |
Bílkoviny | 10,1 g | 40,7 g |
Sůl | 0,287 g | 1,16 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů