Polévka z Pečené Dýně a Květáku

Hana Štipák

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Polévka z Pečené Dýně a Květáku

Vypadám jako základ na svíčkovou, ale nejsem svíčková. Jsem polévka z pečené dýně a květáku. Miluji horké, husté a syté polévky. Jejich konzistenci si hlavně užívám při studených večerech, kdy venku fouká vítr nebo zrovna prší.

Postup přípravy

  1. Rozehřej troubu na 180 stupňů. Plech si vylož pečícím papírem. Máslovou dýni zbav slupky a popřípadě semínek, které si uchovej. Můžeš využít do polévky tak, že je opražíš na pánvičce. Nakrájej dýni na malé kousky. Půlku květáku omyj a rozděl na malé růžičky. Květák přemísti do misky, zalij cca třemi polévkovými lžícemi olivového oleje a pořádně promíchej. Přidej k němu tymián, promíchej a spolu s dýní dej na pečící plech.

  2. Peč v troubě 10 – 15 minut. Záleží na velikosti růžiček květáku a kostiček dýně. Po upečení s menším množstvím vody rozmixuj na husté pyré. Pokud jsi použila čerstvý tymián, tak tuhé stonky vyhoď a nechej jen měkké části.

  3. V této fázi s vodou šetřím, protože mám ráda polévky opravdu husté. Proto v této fázi záleží na tobě kolik vody přidáš. Vzniklé pyré přemísti do hrnce a přidej takové množství vody jaké ti pro polévku vyhovuje. Přidej ostatní koření, sůl a smetanu. Nechej probublat a je to.

  4. Já jsem polévku podávala s opečenou slaninou a žampiony. Hodí se k ní přidat i lžíci zakysané smetany, řeckého jogurtu nebo opražených dýňových semínek. Pokud máš doma takovou parádu jako je dýňový olej, tak ním polévku při podávání zakápni na ozdobu a doladění chutí.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte