Slané krekry a sušenky nejen na cyklo výlety... bez lepku, mléka a třeba i vajec. V odkazu naše tři stálice do baťůžků a krabiček.
- 15m
- 40 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, libovolná
Schar mix B + na podsypání
|
150 g |
mák
|
1 lžíce |
kořenicí směs na pizzu
|
1 lžička |
soda jedlá
|
0,5 lžičky |
sůl
|
0,5 lžičky |
guma xantanová
|
1 lžička |
máslo, rostlinná alternativa
bezmléčného tuku Prominea či Alsan
|
70 g |
mléko rostlinné
|
50 ml |
voda
|
50 ml |
Postup přípravy
-
Troubu nahřejeme na horký vzduch na 175-180°C. V misce smícháme sypké části, přidáme studený tuk, mléko a ledovou vodu, rychle zpracujeme rukama těsto. vyvalujeme na podsypané ploše na co nejslabší plát - díky xantanu by to mělo jít fakt dobře, výška těsta cca 3 mm. Vykrajujeme drobné čtverečky. Propícháme vidličkou a klademe na vyložený plech. Můžeme postříkat slanou vodou a posypat ještě semínky či mákem (pak ale uberte sůl do těsta).
-
Pečte na horký vzduch podle výkonu Vaší trouby cca 10 minut max. Do zlatavého zbarvení. Nechte vychladnout na mřížce. Podávejte samotné jako chroupání nebo dipům.
Makronutrienty
67%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 092 kJ | 93,1 kJ |
Kalorická hodnota | 261 kcal | 22,2 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,4 g
2,47 g |
2,93 g
0,211 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,44 SVJ | 0,293 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,6 g
1,77 g |
0,99 g
0,151 g |
Bílkoviny | 5,04 g | 0,43 g |
Sůl | 1,4 g | 0,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů