Chcete si upéct zdravější verzi mazance (příp. vánočky)? Upečte si jej ze špaldové mouky a z celozrnné špaldové mouky. Máte obavy, že skvělý mazanec do druhého dne ztvrdne na kost? Mně se to dříve stávalo. Trik je v tom, že necháte celozrnnou mouku před přípravou těsta namočit ve vlažné vodě, aby pěkně nasála vlhkost. Dobrou chuť :)
- 1h
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná
|
80 g |
voda vlažná
|
100 ml |
hladká mouka špaldová
|
180 g |
droždí kostka
|
40 g |
vaječný žloutek
|
1 kus |
máslo přepuštěné, ghí
|
50 g |
cukr třtinový kostkový
|
50 g |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
mléko polotučné
|
70 ml |
rozinky sušené
|
50 g |
mandle
|
50 g |
citronová kůra sušená mletá
|
2 g |
Na potření | |
vaječný žloutek
|
1 kus |
mandle
|
10 g |
Postup přípravy
-
Těsto - den předem si namočte rozinky do rumu.
Na těsto nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.
-
Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně zchladlého rozpuštěného másla, přidejte vzešlý kvásek a rum z rozinek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Nakonec přidejte nasekané mandle (příp. vlašské ořechy) a rozinky. Lehce zamíchejte do těsta a nechte zakryté utěrkou kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
-
Těsto vyklopte na pomoučněný vál, vytvořte bochánek, dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě cca 30- 45 minut kynout přikryté utěrkou nebo potravinářskou folií, aby těsto neosychalo. Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět.
-
Před pečením mazanec potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sekanými mandlemi (vlašskými ořechy). Pečte v troubě při teplotě 200st.C cca 5 minut, poté snižte teplotu na 170st.C a pečte ještě asi 45min. Teplotu a délku pečení přizpůsobte konkrétním podmínkám. Zda je mazanec upečený ověříte špejlí. Pokud je mazanec upečený, těsto se již nebude na špejli lepit.
Makronutrienty
64%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 303 kJ | 486 kJ |
Kalorická hodnota | 311 kcal | 116 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
40,1 g
7,8 g |
14,9 g
2,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,01 SVJ | 1,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,5 g
5,57 g |
5,01 g
2,08 g |
Bílkoviny | 8,76 g | 3,27 g |
Sůl | 0,062 g | 0,023 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů