Super luxusní low carb(nízkosacharidová) verze klasického dortu Malakov. Pekli jsme ho na dětskou oslavu a sklidil velký úspěch :)
- 4h:15m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
ořechy vlašské mleté
|
60 g |
mandle mleté
|
200 g |
kokos sušený, strouhaný
|
80 g |
vanilkový extrakt
|
1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
5 lžiček |
máslo čerstvé
|
160 g |
vejce slepičí střední, m
|
6 kusů |
bílý jogurt řeckého typu
|
200 g |
sůl
|
1 špetka |
káva silná, hotový nápoj
|
70 ml |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
máslo
na vymazání formy
|
1 lžička |
kokos sušený, strouhaný
na vysypání formy
|
1 lžíce |
kokosový olej
|
2 lžíce |
erythritol, sukrin
sladíme podle chuti
|
12 lžiček |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
400 ml |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
400 g |
erythritol, sukrin
sladíme podle chuti
|
4 lžičky |
Na ozdobu | |
jahody
|
250 g |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
20 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si vymažeme formu máslem a vysypeme kokosem. My jsme použili formu o průměru 28 cm.
-
Korpus: Smícháme všechny sypké suroviny. Z Bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. V oddělené míse vyšleháme máslo se žloutky, přidáme olej, bílý jogurt, vanilkový extrakt, sladidlo, suché suroviny, promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
Těsto pečeme při teplotě 170 stupňů, cca 50min. Pro jistotu do dortu píchněte špejli, dort je upečený, pokud špejle zůstane suchá.
-
Po upečení nechte dort na mřížce vychladnout a poté jej rozřízněte na 2 části - podélně.
-
Krém: ze šlehačky ušleháme tuhý krém, opatrně přidáme mascarpone a sladidlo. Lehce zašleháme.
-
Smícháme rum se silnou kávou a oba korpusy pokapeme. Na spodní část vychladlého a pokapaného korpusu navrstvíme 1/3 krému, přikryjeme druhou vrstvou korpusu. Potřeme 1/3 krému. Zbývající krém použijeme na ozdobu.
-
Povrch zdobíme ovocem a strouhanou čokoládou.
Makronutrienty
15%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 323 kJ | 1 901 kJ |
Kalorická hodnota | 316 kcal | 454 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,51 g
2,78 g |
9,35 g
4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,651 SVJ | 0,935 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,3 g
16,4 g |
43,5 g
23,5 g |
Bílkoviny | 6,36 g | 9,14 g |
Sůl | 0,34 g | 0,489 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů