Piškot při smotávání nepraská díky přídavku práškové želatiny. Želatina se předem nijak nerozpouští, nevaří, jen ji sypkou vmícháte přímo do mletých oříšků. Nejskvělejší je, že tuto roládu může upéct i z jiných ořechů a naplnit ji odlišně ochuceným krémem - hned máte mraky variací.
- 2h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Piškot | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Krém | |
150 g |
150 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
rozmixovaný na moučku, ale můžete použít i med nebo jiné sladidlo 15 g |
15 g |
Poleva | |
30 g |
30 g |
25 g |
25 g |
Postup přípravy
-
Během vyklepávání vajec oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny a nalijte je na bílkový sníh.
-
Navrch nasypejte směs oříškové mouky, práškové želatiny a kypřicího prášku. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesl. Piškotové těsto rozetřete na pomaštěný pečicí papír položený na plechu.
-
Piškot pečte při 170 °C přibližně 20 až 25 minut. Poté ho přikryjte dalším kusem pečícího papíru a plát s oběma papíry opatrně otočte. Navrchu tak teď bude původní kus pečícího papíru, sloupněte ho a vyhoďte. Piškot i s novým kusem pečícího papíru zatočte a nechejte úplně vychladnout.
-
Najemno nastrouhejte svrchní oranžovou vrstvu pomerančové kůry. Zbytky kůry a bílou slupku okrájejte nožem až k dužnině a vyhoďte je. Poté pomeranč vyfiletujte a zbytky důkladně vymačkejte. Veškerou šťávu uchovejte.
-
Změklé máslo šlehejte se žloutky a zvoleným sladidlem přibližně 10 minut, až nabyde na objemu. Poté do něj zašlehejte pomerančovou kůru a šťávu.
-
Vychladlý srolovaný piškotový plát rozmotejte a potřete ho krémem. A roládu znovu, již bez papíru, stočte.
-
V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte nalámanou čokoládu s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte.
-
Smotanou roládu ozdobte čokoládovou polevou, filety z pomeranče a případně i lístky máty či meduňky. Hotový dezert uložte do chladničky zpevnit.
Makronutrienty
13%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 394 kJ | 740 kJ |
Kalorická hodnota | 333 kcal | 177 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,11 g
1,76 g |
3,25 g
0,934 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,611 SVJ | 0,325 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,5 g
13,7 g |
16,7 g
7,26 g |
Bílkoviny | 9,38 g | 4,98 g |
Sůl | 0,388 g | 0,206 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů