Tradiční vánoční cukroví v low carb pojetí.
- 2h
- 75 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
cca 2 plechy • 100g mandlové mouky • 60g kokosové mouky • 100g erythritu • 140g kvalitního sádla • 50g kakaa • šťáva z 1/2 citronu • rum • náplň: 100% marmeláda z černého rybízu či povidla | |
---|---|
mandlová mouka
|
100 g |
mouka kokosová
|
60 g |
erythritol, sukrin
|
100 g |
kakaové boby nepražené drcené
|
50 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 kus |
rum (originál tuzemský)
|
3 lžíce |
vepřové sádlo
|
140 g |
marmeláda ovocná, džem
|
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Sádlo si dáme do misky a necháme chvilku povolit. Následně ho pomalu propracujeme s moukami, erythritem, kakaem a citronovou šťávou. Nakonec přidáváme postupně rum a zapracováváme ho do těsta, aby se nám hezky spojilo. Hotové těsto dáme na chvilku odležet do lednice (30min-1hod). Poté tvarujeme kuličky a pokládáme je na pečící papír na plech. Poté do nich uděláme důlek (například druhou stranou vařečky) a naplníme. Klasika jsou povidla, já mám ale možná ještě raději zdravější verzi 100% marmeládu z černého rybízu, která se skvěle hodí. Hotové koláčky sušíme v troubě 100°C 30min. (Pozor pokud by se vám začaly roztékat, díky sádlu, vyndejte klidně dříve.) Necháme zchladnout, přičemž se zpevní a jsou super, nesmí být přepečené.
Makronutrienty
32%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 852 kJ | 149 kJ |
Kalorická hodnota | 443 kcal | 35,7 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,9 g
11,1 g |
1,69 g
0,899 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,09 SVJ | 0,169 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
38 g
14,5 g |
3,06 g
1,17 g |
Bílkoviny | 6,55 g | 0,529 g |
Sůl | 0,07 g | 0,006 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů