Kváskové lívance na přání - bez lepku, mléka i vajec. Variant je mnoho zkuste těstíčko zadělat i na slanou notu....
https://www.facebook.com/bezlepkovevareniradkyvrzalove/
- 10h
- 5 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rozkvas | |
---|---|
kvásek
|
60 g |
voda vlažná
|
300 ml |
bezlepková mouka, libovolná
Schär mix B
|
230 g |
Těsto | |
mléko polotučné 1,5% tuku
+ přidat rozkvas
|
310 ml |
sůl
|
1 špetka |
cukr krupice
|
2 lžíce |
psylium
|
1 lžička |
bezlepková mouka, směs s kypřidlem
|
120 g |
Na smažení | |
olej řepkový
|
100 ml |
Ještě | |
zakysaná smetana
|
200 g |
Postup přípravy
-
Kvásek rozmícháme ve vodě, přidáme mouku, metličkou vytvoříme kváskovou kašičku. Nádobu přetáhneme potravinářskou folií a necháme v teple přes noc (12 hodin) pracovat.
-
Ráno by měl být objem rozkvasu cca 2x násobek. K hmotě přidáme 2 pol. lžíce cukru krupice, velkou špetku soli, hrneček mléka rostlinného či kravského. Promícháme.
-
Ráno by měl být objem rozkvasu cca 2x násobek. K hmotě přidáme 2 pol. lžíce cukru krupice, velkou špetku soli, hrneček mléka rostlinného či kravského. Promícháme.
-
Těsto odebíráme lžícemi a smažíme z každé strany cca 2 - 3 minuty, smažila jsem v litinovém lívanečníku na plynu.
Makronutrienty
52%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 327 kJ | 3 582 kJ |
Kalorická hodnota | 317 kcal | 856 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,1 g
4,18 g |
75,7 g
11,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,81 SVJ | 7,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,6 g
2,36 g |
58,3 g
6,36 g |
Bílkoviny | 4,59 g | 12,4 g |
Sůl | 0,22 g | 0,593 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů