Kuře v marinádě z máty a jogurtu s těstovinovým salátem
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Jednoduchý a velmi dobrý recept pro letní grilování
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na maso: | |
---|---|
kuřecí prsa
|
500 g |
bílý jogurt
|
250 g |
máta čerstvá
|
10 g |
meduňka
|
10 g |
citrón
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Na salát: | |
těstoviny kolínka, rigati
|
300 g |
rajčata
|
250 g |
okurka
|
200 g |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ
|
80 g |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olej řepkový
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Mátu a bazalku nasekáme, promícháme s jogurtem, solí a pepřem. Zastříkneme šťávou z jednoho citronu. Do marinády naložíme maso - aby bylo krásně křehké a vychucené, ideálně na jeden den. Stačí ale alespoň dvacet minut před přípravou.
-
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Scedíme, promícháme s olejem a necháme vychladnout. Rajčata a okurky nakrájíme na kostičky. Přidáme namačkaný sýr a zchladlé těstoviny. Dochutíme pepřem, případně přisolíme.
-
Kuřecí maso zprudka grilujeme. Lze ho také orestovat nasucho na teflonové pánvi.
Makronutrienty
52%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 583 kJ | 2 456 kJ |
Kalorická hodnota | 139 kcal | 587 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,7 g
2,49 g |
66,2 g
10,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,57 SVJ | 6,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,87 g
1,36 g |
16,3 g
5,75 g |
Bílkoviny | 10,6 g | 44,8 g |
Sůl | 0,57 g | 2,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů