
- 40m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
krůtí prsa
|
400 g |
dýně Hokkaido
|
400 g |
mangold
|
10 listů |
avokádo
|
30 g |
cibule červená
|
1 kus |
olivový olej
|
3 lžíce |
cibule sladká, šalotka
|
1 kus |
česnek
|
1 stroužek |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Začínám přípravou dýně. Nakrájím ji na měsíčky a dám do mísy se lžící olivového oleje a dle chuti ochutím. Lze přidat čerstvé bylinky, sůl, pepř nebo i nějakou směs na americké brambory nebo hranolky - jen sledujeme složení, aby bylo kvalitní a nebyl tam třeba přidaný škrob, cukr, glutamát apod. Promíchám a dám na plech s pečícím papírem a peču na horkovzduch cca 20 - 30 minut.
Když jsem někdy v polovině pečení dýně, rozpálím si na pánvi olivový olej a krůtí plátky (osolené a opepřené) zprudka orestuji z obou stran. Přidám nakrájenou červenou cibuli a chvíli splečně restuji. Poté podleju trochou vody a pomalu dále vařím, aby maso nebylo vevnitř syrové.
Na menší pánvi si rozpálím lžící oleje, přidám na kostičky nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Po chvíli přidám nakrájený mangold, kterému jsem před tím odřízla stonky - jsou trochu tužší konzistence. Mangold je podobný špenátu - pokud jej tedy nemáme (většinou jde sehnat pouze na farmářských trzích), tak klidně místo něj použijeme špenát. Společně dusím cca 5 minut, dokud mangold není měkký. Pokud se mi to připaluje, můžu podlít trochou vody.
Vše pak dám na talíř a na steaky můžu ještě přidat kousek avokáda. Klidně mohu přidat i nějaký dip.
Makronutrienty
26%
51%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 347 kJ | 2 101 kJ |
Kalorická hodnota | 82,8 kcal | 502 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,31 g
1,42 g |
26,1 g
8,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,431 SVJ | 2,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,84 g
0,607 g |
23,3 g
3,68 g |
Bílkoviny | 8,32 g | 50,4 g |
Sůl | 0,584 g | 3,54 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů