Rychlý a zdravý oběd bez tuku.
- 30m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
400 g |
400 g |
30 g |
30 g |
Japanese premium 20 g |
20 g |
5 g |
5 g |
5 g |
5 g |
10 ml |
10 ml |
50 g |
50 g |
80 g |
80 g |
60 g |
60 g |
30 g |
30 g |
60 g |
60 g |
200 ml |
200 ml |
2 špetky |
2 špetky |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na velmi tenké nudličky. Přidáme špetku soli, solamyl, sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a víno. Vše dobře promícháme a necháme odležet. Zatím si připravíme zeleninu.
-
Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Bílou část pórku nakrájíme na tenká kolečka. Bambusové výhonky vyjmeme z nálevu a pokud jsou větší, také nakrájíme na jemno.
-
Rozpálíme nepřilnavou pánev (bez použití oleje), odleželé maso rozprostřeme po celém dně pánve a necháme zprudka opékat. Nemícháme. Když je maso na spodní straně opečené, opatrně otočíme a znovu bez míchání opékáme do zlatova. Teprve potom maso zamícháme, slepené kousky oddělíme a dopečeme tak, aby maso bylo ze všech stran do zlatova. Maso vyjmeme z pánve a uchováme na teple.
-
Na stejné pánvi, ve které jsme opekli maso, opečeme cibuli a mrkev, celkem cca 2 minuty.
Přidáme pórek, bambus a mandle a opékáme zase cca 2 minuty.
Přilijeme vývar a povaříme opět cca 2 minuty.
Nakonec do směsi vrátíme maso a redukujeme, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Pokud je potřeba, osolíme.
-
Servírujeme s jasmínovou rýží.
Tip
Stejným způsobem můžeme připravit i maso kuřecí nebo libové vepřové nebo hovězí. Maso vepřové nebo hovězí je lepší marinovat do druhého dne.
Makronutrienty
30%
57%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 412 kJ | 1 199 kJ |
Kalorická hodnota | 98,6 kcal | 287 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,2 g
1,56 g |
18 g
4,53 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,62 SVJ | 1,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,85 g
4,28 g |
8,28 g
12,4 g |
Bílkoviny | 11,8 g | 34,4 g |
Sůl | 0,914 g | 2,66 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů