Kakaová roláda s kávovým šlehačkovým krémem

Kateřina Gallinová

Kakaová roláda s kávovým šlehačkovým krémem

Toto kakaové těsto můžete použít i na jiné rolády, perfektně chutná i třeba s máslovým malinovým krémem nadlehčeným želatinou.

Postup přípravy

  1. Den předem do hrnce, do kterého se vejde veškerá smetana, nalijte přibližně 50 ml smetany a její povrch poprašte želatinou, želatina nasákne a nabobtná.

  2. Zbylou smetanu zahřejte v jiném hrnci k varu a vmíchejte do ní mletou kávu a erythritol. Jakmile se erythritol rozpustí, smetanu sceďte (dobře to jde french pressem) a za stálého míchání v ní rozpusťte máslo.

  3. Jakmile ochucená smetana trochu zchladne, tedy nebude vařící, ale jen teplá, za stálého míchání ji pomalu přilévejte k želatině nabobtnané v troše smetany. Želatina by se měla úplně rozpustit, pokud vám zůstaly žmolky, směs za stálého míchání opatrně zahřívejte, až se veškerá želatina rozpustí. Pak ochucenou šlehačku nechejte zchladnout na pokojovou teplotu a uložte do ledničky.

  4. Druhý den připravte kakaový piškot. Vejce vyklepejte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny a pak do nich opatrně, zlehka zamíchejte kakaový prášek a bílkový sníh.

  5. Piškotové těsto jemně rozetřete na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Upečený piškot přikryjte dalším kusem pečícího papíru a opatrně otočte. Navrchu tak teď bude původní kus pečícího papíru, ten sloupněte a roládu i s novým kusem pečícího papíru zatočte a nechejte úplně vychladnout.

  6. Čokoládové listy na zdobení připravíte tak, že ohebné, ale zároveň pevné listy nejedovatých rostlin s výraznou žilnatinou potřete na spodní straně rozpuštěnou čokoládou, necháte ji na nich v ledničce ztuhnout, znovu potřete a necháte ztuhnout a takto zopakujete ještě 2 další nátěry, nakonec necháte čokoládu na listech pořádně ztuhnout a poté listy opatrně sloupnete.

  7. Vychlazený kávový šlehačkový krém opatrně našlehejte, aby se nesrazil, část si ho ponechejte na zdobení a ostatním potřete rozrolovaný piškotový plát. Roládu zamotejte a ozdobte odebraným krémem a čokoládovými lístky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte