Avokádo se díky své krémové konzistenci výborné hodí k přípravě různých krémů, pomazánek či dipů. Jedním z nejznámějších pokrmů z avokáda je pak jistě guacamole. To si vychutnáte jako pomazánku na chleba nebo jako dip k masu, hranolkám či nachos. Výborné je také do hamburgerů a různých tortil.
- 10m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
avokádo
|
2 kusy |
rajče
|
1 kus |
cibule
|
1 kus |
citrónová šťáva
|
2 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
pepř
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Avokádo zbavíme pecky, oloupeme a namačkáme vidličkou.
-
Rajčata a cibuli nakrájíme na kostičky.
-
Všechny ingredience smícháme dohromady. Osolíme a opepříme podle chuti.
Makronutrienty
41%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 504 kJ | 753 kJ |
Kalorická hodnota | 121 kcal | 180 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,38 g
1,37 g |
12,5 g
2,05 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,838 SVJ | 1,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,2 g
1,47 g |
15,2 g
2,19 g |
Bílkoviny | 1,72 g | 2,57 g |
Sůl | 0,173 g | 0,258 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů