BROKOLICE
CHARAKTERISTIKA:
- Brokolice je
jakousi přechodnou formou mezi květákem
a kapustovitou zeleninou. Její růžice bývají žluté, zelené
až
do fialového odstínu. - Pochází z
Itálie, ale její skutečný původ je stále obestřen tajemstvím. Její význam
spočívá především v tom, že se dá sklízet ještě v době, kdy ostatní zelenina je
již pod střechou. Může proto být bohatým zdrojem vitamínů ještě od října
do
prosince. - Ve větším rozsahu
se brokolice vždy pěstovala v celé oblasti okolo Středozemního moře. V současnosti
ji můžeme nejvíce vidět na polích v Itálii, Francii, Anglii, Spojených státech
a na Ukrajině. U nás se pěstuje jen zřídka. - Pěstování brokolice
se v posledních letech několikanásobně zvýšilo, a to jak v Evropě, tak i v
Americe. Fakt, že se jí konzumuje více než květáku, je zřejmě zapříčiněn tím,
že brokolice nezpůsobuje tak silné nadýmání a má jemnější chuť.
- Chutí připomíná
chřest.
CO OBSAHUJE:
- Brokolice má
3,5x více vitamínu C než citrusy, obsahuje hodně karotenu, vitamínu E a řadu
vitamínů B. Brokolice je velice zajímavá svým vysokým obsahem vitamínu K. Ve 100 g brokolice je ho 360
mikrogramů. Vitamín K je rozpustný
v tucích, slouží k syntéze bílkovin
zabraňujících krvácení. - Z minerálních
látek je zde zastoupen nejvíce draslík (K), vápník (Ca) a fosfor (P),
nezanedbatelné je také zastoupení železa (Fe), hořčíku (Mg), síry (S) a zinku
(Zn).
- Je bohatá i na
vlákniny.
- Čím tmavší má
brokolice barvu, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitaminu obsahuje.
- Glykemický index
má (10).
ÚČINKY:
- Brokolice působí
silně protiskleroticky.
- Působí léčivě
při rakovině. Jeden z průzkumů potvrdil její preventivní účinky v boji s
rakovinou prostaty a prsu.
- Také působí
léčivě při střevních zánětech a žaludečních vředech. Zlepšuje trávení a
odstraňuje zácpu.
- Zlepšuje činnost
srdce, svalů i nervů.
- Snižuje krevní
tlak.
- Povzbuzuje
imunitní systém.
- Navzdory tomu,
že brokolice není bohatá na kalorie a cukr, vyvolává pocit sytosti, je tedy
vhodnou potravinou pro obézní lidi a diabetiky.
- Lidé užívající
léky pro zředění krve by se měli vyvarovat větší spotřeby brokolice, mohl by se
narušit účinek těchto léků.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Upravuje
se podobně jako květák.
- Měla by
se co nejméně vařit, aby nedošlo ke ztrátě cenných látek. Lepší je brokolici
vařit v páře, v mikrovlnné troubě nebo ji orestovat.
- Při
vaření brokolice odstraníte zápach tím, že do vody kápnete trochu citrónové
šťávy nebo mléka.
- Brokolici
můžete vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat
do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů.
- Výborně
se hodí jako lehká příloha k masu a do vegetariánské kuchyně.
- Brokolice
jako pesto – Rozmixujte vařenou brokolici s olivovým olejem, česnekem a drcenou
paprikou a tuto směs použijte jako omáčku na těstoviny.
- Její
měkké stonky se mohou jíst syrové v salátech, připravené
v páře nebo vařené. - Čerstvou
brokolici skladujte na chladném, suchém, stinném místě nebo v lednici.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- V
obchodech s ovocem a zeleninou, na farmářském trhu nebo
v supermarketech lze
koupit brokolici jak čerstvou, tak mražené růžičky nebo sekaný brokolicový
protlak. - Měla by
mít sytě zelenou barvu, nikoliv našedlou či nažloutlou.
- Výhodou
je její nižší cena a nenáročné pěstování.
ZDROJ K TEXTU:
Kalyn, Wayne, Braňte
se jídlem, 1.vyd. Praha: Readers Digest Výběr, 2007, ISBN 978-80-86880-55-6,
s.46.
Kopec, Karel,
Zelenina ve výživě člověka, 1.vyd. Praha: Grada, 2010, ISBN 978-80-247-2845-2,
s.60.
www.dia-potraviny.cz
www.magazinzdravi.cz
www.labuznik.cz
www.vegmania.cz
cs.wikipedia.org