- 30m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
vepřová panenka
|
175 g |
olivový olej
|
15 ml |
brambory konzumní pozdní
|
150 g |
hořčice plnotučná
|
1 lžička |
cibule sladká, šalotka
|
0,5 kusu |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
rukola
|
1 hrst |
rajčata cherry
|
2 kusy |
cibule červená
|
0,2 g |
červená paprika
|
0,2 g |
Postup přípravy
-
Brambory nakrájím na kostičky a nejlépe je uvařím už večer den předem a dám je přes noc do lednice. Ochlazením se v nich část sacharidů přemění na rezistentní škroby, které tolik nezvyšují glykémie.
Druhý den pak v bramborám přidám trochu olivového oleje, ochutím solí, pepřem (případně i bylinkami, červenou paprikou, sušeným česnekem nebo cibulí) a dám péct do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 15 - 20 minut. Lze dělat také v horkovzdušné fritéze. Pokud nemám brambory předem uvařené, postupuji úplně stejně, akorát pečení bude trvat chvilku dýl.
Na pánvi si rozehřeju trochu olivového oleje a orestuji na něm ze všech stran panenku, kterou osolím a opepřím. Orestovanou panenku dám z pánve pryč a dám na ní zarestovat nadrobno nakrájenou cibulku, lžíčku hořčice a přidám trochu citronové šťávy a vody. Panenku vrátím na pánev, přikryju poklicí a dusím, dokud není maso hotové.
Mezitím si připravím salát z rukoly, rajčat, papriky a červené cibule a dochutím olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Makronutrienty
38%
38%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 496 kJ | 2 311 kJ |
Kalorická hodnota | 118 kcal | 552 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,07 g
0,592 g |
42,3 g
2,76 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,907 SVJ | 4,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,63 g
1,23 g |
26,2 g
5,71 g |
Bílkoviny | 9 g | 42 g |
Sůl | 0,082 g | 0,381 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů