- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
těstoviny celozrnné
|
100 g |
hrášek mražený
|
250 g |
ricotta, syrovátkový sýr
|
150 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
20 g |
čerstvá máta
|
2 snítky |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olivový olej
|
2 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
0,5 dl |
česnek
|
1 stroužek |
Postup přípravy
-
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Minutu před koncem vaření přidejte mražený nebo čerstvý hrášek. Prohřejte a slijte. Přidejte najemno nasekanou mátu dle chuti, promíchejte.
V mixéru umixujte ricottu s trochou mléka, olivovým olejem, citronovou šťávou, utřeným česnekem, solí a pepřem. Vzniklou omáčku smíchejte s těstovinami. Posypte parmazánem, můžete také poprášit trochou nastrouhané citronové kůry.
Mátu lze nahradit například i bazalkovým pestem. Abyste měli omáčku pěkně zelenou, část hrášku můžete rozmixovat spolu s ricottou.
Makronutrienty
56%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 831 kJ | 2 477 kJ |
Kalorická hodnota | 199 kcal | 592 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,9 g
1,92 g |
65,3 g
5,71 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,19 SVJ | 6,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,87 g
3,14 g |
23,4 g
9,36 g |
Bílkoviny | 9,01 g | 26,9 g |
Sůl | 0,127 g | 0,379 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů