Špaldová vánočka z kvasu

Kateřina Gallinová

Špaldová vánočka z kvasu

Vánočka je tradiční české sváteční sladké kynuté pečivo. Já nakonec po několika pokusech zakotvila u verze tučnější, méně nadýchané, ale přesto jemné. Pokud si "nechováte" kvas, můžete místo něj použít 5 g instantního sušeného droždí nechaného vzejít s 1,5 lžící mouky a 1 lžící vody.

Postup přípravy

  1. Rozinky namočte do alkoholu a nechejte je nasáknout.

  2. V míse smíchejte vodu, 3/4 hrnku mouky, med a kvas. Nechejte nakynout, až začne kvas kynout a zdvojnásobí svůj objem. Poté k němu přidejte zbylou mouku, žloutky, změklé máslo, špetku soli, vanilku, muškátový oříšek a citrónovou kůru. Jemně vyhněťte těsto, podle hustoty těsta může být potřeba přidat trochu mouky nebo vody (různé značky a šarže mouky můžou být odlišně savé).

  3. Mísu s těstem zakryjte talířem a nechejte vykynout na dvojnásobek objemu. Překládáním zapracujte okapané rozinky a těsto nechejte znovu nakynout na dvojnásobný objem.

  4. Podle toho, z kolika pramenů chcete vánočku plést, na tolik dílů si těsto rozdělte. Já obvykle pletu ze čtyř - https://youtu.be/7Y059xtU9Kw?si=vbn0NElbIYrjb7ZW ... dobře drží tvar, nerozjíždí se a podrží i štědrou porci rozinek.

  5. Upletenou vánočku přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Vánočku zakryjte silnější utěrkou a nechte kynout. Jakmile bude skoro vykynutá, potřete ji mašlovačkou rozkvedlanými bílky a posypejte mandlemi a nechejte již odkrytou dokynout. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.

  6. Plech s vykynutou vánočkou vložte do rozehřáté trouby, po 20 minut pečení stáhněte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte ještě přibližně 30 minut (propečenost vyzkoušejte pomocí špejle).

  7. Upečenou vánočku nechejte zchladnout na pokojovou teplotu a teprve poté ji krájejte a podávejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte