Pučálka - salát z opečeného naklíčeného hrášku

Jídelní plán

Pučálka - salát z opečeného naklíčeného hrášku

Pučálka je tradiční velikonoční pokrm, který se připravuje z naklíčeného hrachu. Tento jednoduchý, ale výživný pokrm má v české kuchyni dlouhou historii. Naklíčený hrách je bohatý na proteiny, vitamíny, minerály a vlákninu, což z něj činí ideální součást zdravého jídelníčku. Pučálka se může podávat jako samostatný pokrm nebo chutná příloha.

Postup přípravy

  1. Příprava receptu jako taková je velmi jednoduchá. Co zabere čas je ale naklíčení hrachu - s tím je potřeba začít dopředu. Využít můžete jakýkoliv typ hrachu, který není půlený, je celý a určený pro potravinářské účely. Dobrá je ale například také např. čočka, mungo nebo cizrna. Fazole nebo půlené luštěniny vhodné nejsou.

    Cibuli nakrájíme na proužky, česnek nasekáme najemno nebo utřeme. Na olivovém oleji osmahneme do zlatova. Pak přisypeme naklíčenou a okapanou luštěninu a orestujeme. Osolíme, opepříme, případně můžeme ochutit bylinkami - pažitkou, majoránkou atd., nebo zastříknout citronem. Velmi dobré je také osmahnout spolu s cibulkou a česnekem kousek nastrouhaného zázvoru.

    Podáváme s volskými oky nebo vajíčky uvařenými natvrdo.

    Jak naklíčit hrách?

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte