
Božské cukroví, na vánoce dělám ze 3 dávek :), nebo dezert ke kávě, dárek...
Děkujeme Lucii Horníkové za recept :)
- 20m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
xylitol, cukr březový
|
100 g |
mandlová mouka
|
50 g |
mouka lněná
|
20 g |
guma xantanová
|
1 lžička |
ořechy směs jader
|
200 g |
Poleva | |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
60 g |
máslo čerstvé
|
20 g |
Postup přípravy
-
Smetanu s xylitolem svaříme cca 20 vteřin a přisypu mouky smíchané s xantanem. Stáhnu z plotny a pořádně promíchám. Směs bude lepkavá. Přidám orěchy, promíchám a dávám plnou lžíci směsi na pěcící papír, kde tvořím placičky. Peču na 200 stupňů dozlatova (cca 15 minut). Ještě horké z plechu opatrně přendám (jsou hodně křehké) a nechám vychladit.
-
Rozpustím čokoládu s máslem, potřu druhou stranu (tu co byla na papíře), dám do lednice a pak se do nich pustím.
Makronutrienty
35%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 966 kJ | 642 kJ |
Kalorická hodnota | 470 kcal | 153 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27,3 g
4,98 g |
8,9 g
1,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,73 SVJ | 0,89 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
40 g
12 g |
13 g
3,93 g |
Bílkoviny | 9,85 g | 3,22 g |
Sůl | 0,525 g | 0,171 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů