Věděli jste, že Americká kardiologická asociace doporučuje dopřávat si lososa, či jiné tučné ryby, dvakrát týdně jako prevenci proti srdečnímu infarktu? Losos navíc patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin.
Lososa si snadno a rychle připravíte na mnoho chutných způsobů, třeba pečeného v troubě, odkud ho za pár minut vyndáte a můžete hned podávat.
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Losos | |
---|---|
losos filet
|
400 g |
citrón
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 kusy |
petrželka, petrželová nať
|
2 lžíce |
olivový olej
|
1 lžíce |
sůl
|
2 špetky |
pepř bílý mletý
|
2 špetky |
Postup přípravy
-
Troubu necháme předehřát na 200°C.
Z prostředka citrónu odkrojíme 4 plátky, ze zbytku ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
V misce poté smícháme s prolisovaným česnekem, petrželí, solí, pepřem a olejem.
-
Lososa dáme do zapékací mísy a potřeme připravenou směsí.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10-12 minut.
-
Jako příloha k lososovi se hodí například pečené batáty nebo cuketové špagety.
Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.
Makronutrienty
8%
70%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 527 kJ | 1 302 kJ |
Kalorická hodnota | 126 kcal | 311 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,92 g
0,375 g |
4,76 g
0,927 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,192 SVJ | 0,476 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,44 g
0,935 g |
13,5 g
2,31 g |
Bílkoviny | 16,9 g | 41,7 g |
Sůl | 0,518 g | 1,28 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů