Lahodná lowcarb polévka zasytí a zahřeje.
Děkujeme Věře Husákové za recept :)
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
topinambury
|
500 g |
mrkev
|
1 kus |
kapusta růžičková
|
10 kusů |
cibule
|
1 kus |
slanina anglická
|
50 g |
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
kurkuma mletá
|
0,5 lžičky |
sůl
|
0,5 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
smetana na vaření
|
100 ml |
vývar zeleninový domácí
|
750 ml |
Postup přípravy
-
Na suché pánvi opražím slaninu a vyndám na talířek, přidám máslo a nechám zesklovatět cibuli, přidám očištěný a nakrájený topinambur, mrkev, kapustičky a ještě chvíli restuji.
Zaliji vývarem a vařím 10 minut, vyndám pár kapustiček na ozdobu a vařím ještě 15 minut.
Rozmixuji, zjemním smetanou a podle chuti osolím, opepřím a okyselím citronem.Ozdobím slaninou a kapustičkami.
Makronutrienty
62%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 201 kJ | 1 177 kJ |
Kalorická hodnota | 48,1 kcal | 281 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,93 g
2,26 g |
40,6 g
13,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,693 SVJ | 4,06 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,4 g
1,39 g |
14,1 g
8,16 g |
Bílkoviny | 1,79 g | 10,5 g |
Sůl | 0,571 g | 3,34 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů