Skvělý koláč z opravdových a zdravých surovin !
Navíc si ho můžou dopřát úplně všichni, je totiž bez lepku, mléka, vajec, ořechů i sóji !
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
mouka pohanková
|
200 g |
kokos sušený, strouhaný
|
80 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
40 g |
lněný olej
|
3 lžíce |
psylium
|
10 g |
sůl
|
0,5 lžičky |
cukr třtinový
|
40 g |
voda vlažná
|
600 ml |
Krém | |
avokádo
|
1 kus |
sůl
|
1 špetka |
med včelí
|
1 lžíce |
fíky čerstvé
|
1 kus |
goji sušené, plody kustovnice čínské
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
V míse smícháme 200g pohankové mouky, 80g kokosu, 40g kakaa, 3 lžíce lněného oleje, 10g jemného psylia (Natural Jihava), půl lžičky soli a 30-60g třtinového cukru. Přidáme 600 ml vody a dobře promícháme – prošleháme. Nalijeme do kokosovým tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy a dáme na 40-50minut do trouby na 180°C péct.
-
Že je koláč upečený poznáte podle toho, že se mírně celý stáhne (odlepí od okrajů). Ještě si připravíme krém – jedno dobře zralé avokádo rozmixujeme se špetkou soli a 1-2 lžícemi medu. Krémem potřeme vychladlý dort a případné dozdobíme. Já jsem použila čerstvý fík a goji.
-
PS: Jestli jste ještě nikdy nezkusili avokádový krém, hned si ho udělejte ! Jakmile ho ochutnáte, už ho budete chtít pořád ! Já si ho občas dávám i jen tak, samotný :)
Makronutrienty
60%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 818 kJ | 884 kJ |
Kalorická hodnota | 196 kcal | 211 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,4 g
5,02 g |
24,2 g
5,43 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,24 SVJ | 2,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,7 g
4,48 g |
12,6 g
4,84 g |
Bílkoviny | 2,97 g | 3,22 g |
Sůl | 0,355 g | 0,384 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů