
Je to jeden z lowcarb nejlepších dezertů, jaké jsem kdy jedla. Tvarohová vrstva je heboučká a nadýchaná jako peříčko, přímo pohlazení na jazyku. Jahody dodávají ten správný šmrnc. Celkově dokonalá harmonie chutí. :)
- 1h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
mandlová mouka
|
150 g |
erythritol, sukrin
|
20 g |
sůl
|
1 špetka |
máslo čerstvé
|
40 g |
vajíčka
|
1 kus |
Krém | |
mascarpone
|
250 g |
tvaroh měkký tučný
|
250 g |
ricotta
|
250 g |
vajíčka
|
3 kusy |
erythritol, sukrin
|
6 lžiček |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
4 lžičky |
Jahodová vrstva | |
mražené jahody
|
300 g |
erythritol, sukrin
|
6 lžiček |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžičky |
želatina plátková
(Kdo chce, může použít i trošku červeného potravinářského barviva pro zvýraznění barvy.)
|
3 kusy |
Postup přípravy
-
V misce jsem smíchala všechny suroviny na korpus a ručně vypracovala těsto. Dortovou formu (mám o průměru 21 cm) jsem vymazala máslem a těsto namačkala na dno. Pak jsem jej lžící uhladila, aby byl povrch stejnoměrný.
Formu s těstem jsem vložila do předehřáté trouby a pekla jsem 15 minut na 180 stupňů. Potom jsem nechala korpus trochu vychladnout a mezitím jsem si připravila krém.
-
V míse jsem prošlehala mascarpone, ricottu, tvaroh, cukr, vanilku a citrónovou šťávu, aby vznikla hladká směs. Potom jsem po jednom přidávala vejce. Když přidáváte vejce, musíte míchat ručně, opatrně a ne moc dlouho, protože nechceme do krému nahnat vzduch. To by se pak mohlo stát, že by se při pečení nafouknul a potom by nám spadnul.
Krém jsem nalila na korpus a opět vložila do předehřáté trouby, na jejíž dno jsem dala plech s vodou. Pára dodá cheesecaku potřebnou jemnost a krém se nevysuší.
Pekla jsem jednu hodinu na 180 stupňů.
-
Důležité je cheesecake nepřepéct, aby nebyl suchý. Že je hotový poznáte tak, že když poklepete na formu, tak se krémová vrstva chvěje. Nebojte, ono to pak v lednici ještě ztuhne.
Během pečení troubu neotvírejte, až tak 10 minut před dopečením.
Po upečení jsem cheesecake nechala vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Až měl pokojovou teplotu, dala jsem ho do lednice na pár hodin.
-
Připravila jsem si jahodovou vrstvu. Plátky želatiny jsem namočila na 10 minut do studené vody. Rozmrzlé jahody jsem promixovala, přidala cukr, citrónovou šťávu a na špičku lžičky červené gelové barvivo a krátce povařila. Ještě do horkého rozvaru jsem vmíchala vymačkanou želatinu a důkladně promíchala.
Jahodovou vrstvu jsem přelila na cheesecake.
Nechala jsem zatuhnout v ledničce přes noc.
Makronutrienty
19%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 933 kJ | 1 205 kJ |
Kalorická hodnota | 223 kcal | 288 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,48 g
2,27 g |
8,37 g
2,94 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,648 SVJ | 0,837 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,2 g
8,93 g |
24,7 g
11,5 g |
Bílkoviny | 8,5 g | 11 g |
Sůl | 0,181 g | 0,233 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů