Takže už bych teda vááážně měla zase něco vložit, ale upřímně řečeno, nový vzhled facebookových stránek mi dává opravdu hodně zabrat a nějak se s tím nemůžu dost dobře vypořádat.
Přemýšlím, jestli nejsem třeba tak trochu autista...
- 1h:30m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
4 kusy |
cukr krystal
|
1,5 hrnků |
cukr vanilkový
|
1 kus |
olej řepkový
|
3 hrnky |
polohrubá mouka pšeničná
|
2,5 hrnky |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
cuketa
najemno strouhaná (oloupat, vydlabat, scedit a vyždímat)
|
2 hrnky |
aroma do potravin, mandle
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
cukr moučka
|
1 lžíce |
voda vlažná
|
3 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
V míse vyšleháme žloutky s krystalem a vanilkovým cukrem, přišleháme olej, pak už jen vařečkou vmícháme cuketu, aroma, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli a lžící moučkového cukru.
-
Část těsta nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy, zbytek obarvíme kaší z teplé vody a kakaa (lze použít pouze kakao, jak jste zvyklí, ale v této podobě se těsto krásně stejnoměrně obarví, aniž by v něm zůstaly nerozpuštěné pucíky) a vlijeme na světlé těsto. Nožem nebo špejlí projedeme kolem dokola, aby se tmavému těstu pomohlo směrem dovnitř, vložíme do trouby a pečeme cca 1 hodinku na 170 stupňů, zakryté svrchu alobalem.
-
Poté alobal odstraníme a asi 10 minut dopékáme. Čas i teplota jsou pouze orientační, řiďte se především zkušenostmi s vlastní troubou.
Částečně vychladlou bábovku vyklopíme.
Makronutrienty
36%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 496 kJ | 2 889 kJ |
Kalorická hodnota | 596 kcal | 690 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,9 g
17,2 g |
36,9 g
19,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,19 SVJ | 3,69 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
53,7 g
2,42 g |
62,1 g
2,8 g |
Bílkoviny | 3,63 g | 4,2 g |
Sůl | 0,347 g | 0,402 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů