Klasický vánoční pokrm má každá rodina ten nejlepší - porovnejte jej s naším.
- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
0,3 kusu |
0,3 kusu |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
200 g |
200 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Brambory uvaříme ve slupce (20 minut), mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme (15 minut) v osolené vodě s pepřem, octem a trochou cukru. Trochu vody z vaření zeleniny pak můžeme po vychladnutí přidat do hotového salátu. Nakrájíme cibuli na malé kostičky a dáme do mísy na salát. Oloupáme brambory, nakrájíme na kostičky a smícháme s cibulí. Poté na kostičky nakrájíme ostatní vařenou zeleninu, kyselé okurky a vše v míse zamícháme. Přidáme hořčici, několik polévkových lžic veganské majonézy (či domácí sojanézy), promícháme, dochutíme solí, pepřem a necháme v lednici odpočinout.
-
Chcete-li v salátu chuťově i opticky nahradit vejce, nakrájejte bílé tofu natural (doporučuji Lunter s vápníkem) na malé kostičky, které prosolíte černou solí (seženete ve zdravých výživách - ve skutečnosti je spíše růžová) a polovinu posypte i trochou kurkumy (kvůli žluté barvě). Takto vytvořené bezva-jíčkové kostky zamíchejte do hotového salátu.
Celý salát ozdobíme kousky kyselé okurky, petrželkou, příp. tofu nebo rostlinným salámem (ve stylu šunky).
Makronutrienty
69%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 355 kJ | 2 684 kJ |
Kalorická hodnota | 84,9 kcal | 641 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,1 g
1,88 g |
91,5 g
14,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,21 SVJ | 9,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,34 g
0,271 g |
25,3 g
2,05 g |
Bílkoviny | 2,2 g | 16,6 g |
Sůl | 0,394 g | 2,98 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů