Vesmírný černý dort

Kateřina Gallinová

Vesmírný černý dort

Ani jedno z dětí nikdy nezklame a pokaždé si vymyslí k narozeninám úplně jiný dort. A maminko snaž se, že jo? Odmítám ale používat umělá barviva a potahovou hmotu, přes to vlak nejdede. Její složení je naprostý děs a chuť bych řekla, že taky. Tentokrát si dcera přála vesmírný dort. Normálně pražené alkalizované kakao nepoužívám, tentokrát jsem ale sáhla po kakau silně alkalizovaném, tzv. černém. Je důležité použít opravdu tento typ, pro barvu i chuť dortu. Osobně sladím medem, ale recept vkládám tak, aby byl vhodný i pro diabetiky - záměna sladidla ale žádné problémy v konzistenci těsta nebo krému nedělá, to mám vyzkoušené.

Postup přípravy

  1. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny s medem. Na bílkový sníh nalijte žloutkovou směs a nasypejte mandlovou mouku smíchanou s černým kakaovým práškem, mletou vanilkou a kypřicím práškem. Vše spojte dohromady v těsto, opatrně a jemně, aby moc nekleslo. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem (velmi dobře funguje kokosový olej).

  2. Pečte při 170 °C přibližně 60 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí špejle, těsto by se na ni po zapíchnutí nemělo lepit. Hotový černý piškotový korpus nechejte úplně vychladnout. Poté ho rozřízněte na tři pláty. Odkrojky a drobečky nevyhazujte, uchovejte je stranou.

  3. Do malého kastrolku nalijte kokosové mléko a poprašte ho želatinou. Želatinu nechejte přibližně minutu nasáknout vodou a nabobtnat. Kokosové mléko s želatinou začněte za stálého míchání zahřívat. Jakmile se želatina rozpustí a směs je velmi horká, jde z ní pára, ale ještě se nevaří, plotýnku vypněte. Nechejte chladnout. V ještě teplém roztoku želatiny rozmíchejte med a mletou vanilku a nechejte zchladnout na pokojovou teplotu.

  4. Máslo vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání začněte střídavě tenkým praménkem přilévat rozpuštěnou želatinu a přisypávat černý kakaový prášek. Nakonec přidejte rozehřátou čokoládu a vše ještě prošlehejte, aby vzniknul hladký krém. Pokud se krém během šlehání začne srážet, pokračujte dál ve šlehání a želatinový roztok a černý kakaový prášek přidávejte pomaleji. Vše se spojí, nebojte. Jestliže začne být krém během šlehání moc teplý a řídký, neděje se nic hrozného. Přestaňte šlehat a rozdělaný krém uložte do ledničky, než dostatečně zhoustne. Pak pokračujte ve šlehání a přidávání surovin.

  5. První část korpusu pomažte krémem. Položte na ni druhou část korpusu a opět pomažte krémem. Navrch položte poslední, třetí, část korpusu. Na celý povrch dortu rozetřete přibližně ½ zbylého krému a co nejvíce ho uhlaďte. Dort vložte do lednice zpevnit.

  6. Na boky dortu na zpevněný krém naneste další co nejhladší vrstvu krému a opět nechejte v chladu zpevnit. Takto zopakujte ještě jednu až dvě vrstvy, aby byly boky dortu hladké a rovné. Na horní stranu dortu rozetřete zbytek krému a vytvarujte ho do tvaru víru (galaxie). Dozdobte stříbrnými cukrovými perličkami (ty pro diabetiky moc vhodné nejsou) a uschovanými drobečky korpusu.

  7. Hotový dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil. Přibližně 15 minut před servírováním ho ale z ledničky vyndejte, aby se vám dobře krájel.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte