Linecké cukroví je klasikou českých Vánoc. Dnešní recept je upraven pro lidi, kteří o tuto dobrotu nechtějí přijít, ale z nějakého důvodu nemohou živočišné ingredience.
- 1h
- 15 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová
|
190 g |
hraška vanilková
|
1 lžíce |
cukr moučka
|
45 g |
kokosový olej
|
65 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
3 lžíce |
cukr vanilkový
|
1 kus |
Na slepení | |
marmeláda malinová, džem
|
100 g |
Postup přípravy
-
Do mísy vložíme špaldovou mouku celozrnnou (jemně mletou), hrašku Vanilka, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku kypřícího prášku a vše smícháme
Přidáme rozpuštěný kokosový olej a citrónovou šťávu
Vypracujeme hladké těsto. Pokud se těsto rozpadá přidáme trochu vody
Vypracované těsto umístíme na 60 minut do lednice
-
Po 60 minutách těsto rozválíme (tlouštka 5mm) a vykrajujeme tvary
Vykrojené tvary přemístíme na plech s pečícím papírem a pečeme při teplotě 160 °C asi 7 minut (záleží na troubě)
-
Po upečení necháme linecké cukroví vychladnou
Po vychladnutí je slapíme marmeládou a těšíme se na kladný ohlas našich blízkých :)
Makronutrienty
74%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 607 kJ | 515 kJ |
Kalorická hodnota | 384 kcal | 123 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
59,6 g
24 g |
19,1 g
7,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,96 SVJ | 1,91 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,9 g
12,7 g |
4,79 g
4,06 g |
Bílkoviny | 5,94 g | 1,91 g |
Sůl | 0,016 g | 0,005 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů