Jednoduchý, rychlý a svěží salát s tuňákem. Lehká a zdravá letní večeře nebo oběd.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na těstoviny: | |
---|---|
těstoviny bezvaječné syrové
|
160 g |
sůl
|
0,5 lžičky |
Na oblohu: | |
rajče
|
1 kus |
okurka
|
100 g |
žlutá paprika
|
1 kus |
olivy černé kalamata (kalamon)
|
60 g |
bazalka čerstvá
|
1 hrst |
tuňák ve vlastní šťávě
|
160 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
20 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
olivový olej
|
2 lžíce |
sůl
|
0,5 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Scedíme a necháme vychladnout.
Zeleninu nakrájíme na kostičky, nahrubo nasekáme bazalkové listy.
Zakapeme olivovým olejem, citronem, případně můžeme dle chuti přidat i další bylinky nebo sojovou omáčku. Přidáme zchladlé těstoviny, olivy a promícháme. Dosolíme a opepříme dle chuti.
Na salát klademe tuňáka, podáváme sypané parmazánem.
Makronutrienty
58%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 666 kJ | 2 514 kJ |
Kalorická hodnota | 159 kcal | 601 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,9 g
0,74 g |
71,4 g
2,79 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,89 SVJ | 7,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,2 g
1,05 g |
23,4 g
3,95 g |
Bílkoviny | 7,64 g | 28,8 g |
Sůl | 1,47 g | 5,55 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů