Tak dneska jsem těm svým masožroutům zamotala hlavu kouskem zamotaného mladého hovězího. :D
Nevím proč, ale vždycky je tak trochu potěší, když na talíři nepřistane jen obyčejné "placaté" maso.
- 1h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 000 g |
1 000 g |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Telecí karé není příliš vysoké, proto jsem řezala vždy 1cm silný plátek, ale nedokrojila až na podložku a teprve druhý plátek dokrojila celý. Vzniknou takové "knížečky, které se otevřou, rozloží na podložku a důkladně rozklepou.
-
Naklepané maso z obou stran osolíme, opepříme a z vnitřní strany potřeme hrubozrnnou hořčicí, navrch položíme plátek či dva anglické slaniny a zamotáme jako ptáčky. Já zajistím dvěma párátky, aby se nerozmotávaly (lze ovázat nití nebo použít skřipce).
-
Zprudka orestujeme na sádle ze všech stran, urovnáme do papiňáku, do rozpálené pánve vlijeme trochu vody a vzniklou šťávu nalijeme na maso, přidáme ještě tolik vody, aby bylo maso ponořené, přidáme kostku Masoxu, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, hrnec uzavřeme a vaříme asi 40 minut. Pak hrnec vypneme a necháme dojít.
-
Maso z hrnce vyjmeme a uložíme stranou. Do hrnku odebereme trochu vývaru a necháme zchladnout. Poté ve vychladlém vývaru rozkvedláme trochu hladké mouky a omáčku vzniklou "záklechtkou" zahustíme. Necháme ještě asi 10 minut provařit, dosolíme, dochutíme sojovou omáčkou a opepříme podle chuti.
Makronutrienty
2%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 992 kJ | 2 559 kJ |
Kalorická hodnota | 237 kcal | 612 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,748 g
0,214 g |
1,93 g
0,552 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,075 SVJ | 0,193 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,9 g
3,41 g |
48,6 g
8,79 g |
Bílkoviny | 16,5 g | 42,6 g |
Sůl | 1,59 g | 4,09 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů