- 4h:15m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová panenka
|
1,5 kg |
Marináda | |
sůl hrubá
mořská
|
350 g |
cukr třtinový
|
120 g |
bylinky čerstvé směs
dle chuti - tymián, rozmarýn, saturejka, šalvěj
|
5 g |
citronová tráva sušená
|
1 g |
kořenicí směs čubrica
|
1 g |
Postup přípravy
-
Smíchat sůl, cukr, bylinky. Polovinu solné směsi dáme na utěrku,maso obalime ve zbytku bylinek a v koření. Takto obalené maso položíme na připravené solné lůžko a zasypeme zbytkem solné směsi, pořádně zabalime a stahneme provázkem a takto připravený balíček dáme do uzavíratelné plastové dózy a dáme na týden do lednice a každý den obracíme.
-
Po týdnu vyndame, oskrabeme sůl, pořádně ji odrbene a maso vysusime kuchyňskou papírovou utěrkou, poté maso zahájíme do čistého platynka a stahneme provázkem a zavesime sušit na 2 týdny ve větrané místnosti o teplotě 15-18C.
Makronutrienty
24%
61%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 519 kJ | 1 026 kJ |
Kalorická hodnota | 124 kcal | 245 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,04 g
5,87 g |
11,9 g
11,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,604 SVJ | 1,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,1 g
1,41 g |
8,11 g
2,79 g |
Bílkoviny | 15,6 g | 30,8 g |
Sůl | 17,8 g | 35,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů