Snídaňový riccotový koláč

Marie Hloušková, RUTINA.cz

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Snídaňový riccotový koláč

Riccota je dle mého názoru vhodnější a zdravější způsob, jak si dopřát sýrový dort.

Oproti klasickému tvarohu je sýr Riccota bez kaseinu – čistá syrovátka. Kasein bývá častým potravinovým alergenem. Syrovátka je oproti němu lehce stravitelná, více sytivá a dle některých zdrojů nemá něgativní vliv na imunitu jako kasein.

Koláč z Riccoty je lehčí konzistence, straviteknější a poměrně sytý.

Tímto způsobem si můžete připravit snídani, ráno se pak v klidu najíst, vychutnat si jídlo bez jakékoliv předchozí přípravy

Postup přípravy

  1. Troubu jsem předehřála na 190°C.Bílky jsem oddělila od žloutků a našlehala na tuhý sníh.Riccotu, žloutky, kokosovou mouku, sladidlo, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt jsem v míse řádně promíchala v husté těsto, do kterého jsem postupně vmíchla sníh.Formu jsem vymastila kokosovým olejem (lze vymastit čímkoliv) a těsto do ní přendala. Vše jsem lžící uhladila dorovna.

  2. Koláč jsem pekla 35 minut – okraje zezlátnou a když zapíchnu špejli doprostřed koláče, zůstává čistá.Po vyndání z trouby jsem koláč posypala nastrouhanou hořkou čokoládou a nechala ho pak vychladnout.Koláč skladuji v lednici. Chlazený k snídani s nějakými bobulemi je vynikající!

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte