Vláčný a voňavý low carb dort, kde se pojí úžasné kombinace chutí a vůní dýně, skořice, zázvoru, pomeranče, ořechů a čokolády. :)
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 24 cm | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
najemno nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče 1 lžíce |
1 lžíce |
šťáva z půlky pomeranče 0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
Čokoládová šlehačka | |
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
40 g |
40 g |
Krém | |
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
250 g |
250 g |
Poleva | |
40 g |
40 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
60 g |
60 g |
Na posypání | |
nasekané 20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Den předem jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a rozpustila v ní nalámanou čokoládu. Po vychladnutí jsem dala do ledničky na noc.
Na druhý den jsme si nejdříve připravila dýňové pyré. Dýni jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout.
-
Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala máslo, pomerančovou šťávu a kůru a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience.
Husté těsto jsem přendala do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si krém. Tvaroh jsem osladila erythritolem, promíchala a přidala šlehačku.
Vyndala jsem z ledničky misku s čokoládovou smetanou a vyšlehala jsem ji.
-
Rozevřela jsem formu, ze dna korpusu jsem sloupla pečící papír a korpus jsem obrátila a položila na talíř. Rozřízla jsem jej a horní polovinu dala stranou. Spodní část korpusu jsem uzavřela do obruče. Natřela jsem polovinou čokoládové šlehačky a pak polovinou krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu. Natřela jsem zbytkem čokoládové šlehačky a zbytkem krému. Povrch jsem uhladila. Dala jsem na nějakou dobu do ledničky.
-
Připravila jsem si čokoládovou polevu tak, že jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a máslem, pak jsem přidala nalámanou čokoládu a odstavila z ohně. Míchala jsem, dokud nevznikla krásně hladká hmota. Polevu jsem nechala trochu vychladnout. Potom jsem ji nalila na povrch dortu. Ozdobila jsem nasekanými ořechy a nechala zaležet v ledničce přes noc.
-
Poznámka: čokoládová šlehačka tam pod krémem není téměř vidět. Pro lepší efekt by bylo tedy lepší ji udělat ze dvou šlehaček. A nebo dort vevnitř pomazat jenom tou čokoládovou šlehačkou a bílý krém jen nahoru a na něj pak polevu.
Makronutrienty
20%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 203 kJ | 1 623 kJ |
Kalorická hodnota | 287 kcal | 388 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,5 g
3,52 g |
11,5 g
4,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,85 SVJ | 1,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,2 g
12,3 g |
35,3 g
16,6 g |
Bílkoviny | 6,99 g | 9,43 g |
Sůl | 0,273 g | 0,368 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů