Velikonoční mrkvový beránek v této zdravější verzi rozhodně zaujme. Chutné těsto ze špaldové mouky se sladkou mrkví vám na jazyku vyčaruje doslova chuťovou explozi.
- 45m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
300 g |
300 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
hladká mouka špaldová celozrnná 150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Poleva | |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Na cca 1 litr těsta (u mojí malé formy to odpovídá dvěma beránkům, u standardní formy bude spíše na jednoho):
Vejce vyšlehejte s cukrem a po dávkách přilijte také olej. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, skořici, mouku, kypřící prášek a najemno umleté ořechy. Nalijte do vymazané beránčí formy a pečte na 180°C, dokud nebude těsto správně propečené. Já jsem ve své malé formě pekla pouze 30 minut, je ale pravděpodobné, že pokud máte klasickou vyšší formu, budete beránka péci déle.
-
Pokud si nejste jistá, zda je beránek upečený, vyzkoušejte test špejlí. Pokud by dlouhé pečení beránka vysušovalo či chtělo spálit shora, pomůže překrytí alobalem.
-
Těsto je díky mrkvi a celozrnné mouce mokřejší a těžší, beránek tedy tolik nevyskočí, na druhou stranu to není žádné nafoukané dusítko.
Hotového beránka pak můžete dle libosti ozdobit. Já jsem k tomu využila hořkou čokoládu (naředěnou kapkou másla a plnotučného mléka) a strouhaný kokos, očičko je mrazem sušená borůvka. A nezapomeňte na pořádnou mašli kolem krku! ????
-
Dětská specifika:
Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Pokud budete chtít recept udělat dětem do 3 let, doporučuji vynechání ořechů (nahraďte stejným množstvím mouky či mletých ovesných vloček), které jsou doporučovány od 2 - 3 let.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
Pozor na možnou alergickou reakci u skořice a také cukru z kokosu.
Makronutrienty
33%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 123 kJ | 2 640 kJ |
Kalorická hodnota | 507 kcal | 631 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,5 g
11,7 g |
31,7 g
14,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,55 SVJ | 3,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
45,1 g
6,38 g |
56,1 g
7,94 g |
Bílkoviny | 5,94 g | 7,38 g |
Sůl | 0,355 g | 0,441 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů