Nedávno se ke mě dostal tenhle recept na chleba. Autorkou je skvělá Ludmila Gottvaldová, z blogu Vůně chleba. Je to pecka. Je jednoduchý, opravdu snadný a není kolem něj moc pobíhání. Práci za vás přes noc udělá samotné těsto. Navíc ho zvládne úplný začátečník.
- 10h
- 15 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
chlebová mouka pšeničná
|
500 g |
voda
|
180 g |
podmáslí
|
180 g |
kvásek
|
30 g |
kořenicí směs chlebové koření
|
1 lžička |
sůl
|
3 lžičky |
med včelí
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Večerní příprava těsta:
Do mísy dejte kvásek, přidejte med a většinu vody. Med pomáhá aktivovat kvasinky, takže se nebojte přidat.
Rozšlehejte směs a postupně přidávejte mouku smíchanou se solí a chlebovým kořením. Pokud nemáte chlebové koření, použijte lžičku kmínu nebo koriandru.
Vše dobře promíchejte , aby se suroviny spojily do těsta, které by nemělo obsahovat žádná suchá místa. Těsto by mělo být středně tuhé.
Mísu přikryjte víkem a nechte těsto kynout 9-12 hodin při pokojové teplotě (20-21°C), ideálně přes noc.
-
Rychlé raní nachystání:
Ráno zkontrolujte těsto, které by mělo být alespoň o dvě třetiny větší. Pokud těsto není dostatečně nakynuté, nechte ho kynout déle. Nakynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a stočte. Na postup se můžete podívat na videu níže. Připravte si ošatku, kterou důkladně vysypte moukou. Stočený bochník moukou poprašte a vložte do ošatky. Pokud ošatku nemáte, použijte místo ní větší cedník vyložený utěrkou, která je posypaná moukou. Těsto nechte kynout další 2-2,5 hodiny v teplé kuchyni.
-
A pak už jen pečení:
Předehřejte troubu na 250-270°C. Chleba vložte do litinového hrnce a zakryjte pokličkou. Pečte 20 minut na 250°C, poté odkryjte, snižte teplotu na 210-220°C a dopečte dalších 20 až 25 minut na horkovzduch. Před vložením do trouby můžete chleba naříznout a uvidíte, jak se krásně otevře:) Chleba je upečený, když poklepáním na spodek zní dutě. Vyjměte ho z litiny a nechte větrat na drátěné mřížce.
Jak na pečení v remosce?
Tenhle chleba můžete péct také v remosce. Do remosky vložte pečící papír a na něj bochníček. Remosku nepředehřívejte. Chléb se peče přibližně 45 minut. Víko neotevírejte, pouze v případě potřeby přikryjte alobalem.
Makronutrienty
82%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 884 kJ | 541 kJ |
Kalorická hodnota | 211 kcal | 129 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
43,8 g
1,07 g |
26,8 g
0,653 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,38 SVJ | 2,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,44 g
0,286 g |
0,883 g
0,175 g |
Bílkoviny | 7,98 g | 4,88 g |
Sůl | 2,02 g | 1,24 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů