Italský recept ve veganské variantě, kdy jsou gnocchi doplněny o krémovou omáčku plnou hub.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Houby | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
120 g |
120 g |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
bezvaječné 300 g |
300 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 snítka |
1 snítka |
Postup přípravy
-
V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej, poté přidáme směs lesních hub (čerstvé či mražené, sušené nutno namočit hodinu předem) a za stálého míchání opékáme. Po chvíli osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín, sušenou bazalku a balzamikový ocet (lze přilít i deci červeného vína). Kdo má rád, může přidat i nakrájenou chilli papričku nebo dva rozmačkané stroužky česneku.
-
Poté podlijeme 1 deci horké vody, a případně můžeme zamíchat i půl hrnku rostlinného mléka či smetany, aby se trochu neutralizovala kyselost. Ještě chvíli podusíme a poté ke směsi přidáme gnocchi uvařené dle návodu. Přidáme dvě hrsti nasekané petrželky, možno i trochu čerstvé bazalky a pečlivě promícháme.
-
Podáváme posypané lahůdkovým droždím nebo strouhaným veganským "sýrem" (ale jídlo je chutné i bez nich). Ozdobit můžeme např. čerstvou bazalkou a balzamikovým glazé (tmavý slakokyselý krém).
Makronutrienty
73%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 462 kJ | 1 402 kJ |
Kalorická hodnota | 110 kcal | 335 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,7 g
1,76 g |
56,9 g
5,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,87 SVJ | 5,69 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,85 g
0,255 g |
11,7 g
0,773 g |
Bílkoviny | 3,26 g | 9,9 g |
Sůl | 0,846 g | 2,57 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů